Over ons
(H)eerlijk vlees met aandacht voor mens en dier
ONS RAS – BLONDE D’QAUITAINE
De Blonde d’Aquitaine is een vleestypisch rundveeras dat in begin jaren ’60 van de twintigste eeuw is gefokt in de Franse streek Aquitaine (Aquitanië). De Blonde is een kruising tussen verschillende rassen, namelijk de Garonne, Quercy en de Blonde van de Pyreneeën. Daarnaast heeft de Blonde d’Aquitaine ook bloed van de Limousin en Charolais door zijn aderen stromen.
De Blonde d’Aquitaine is een mooi, groot en elegant ogend dier. De huid is fijn en de horens zijn zeer kenmerkend voor dit ras. Ze hebben een hoge groeisnelheid en hoge eindgewichten.
De vachtkleur is altijd tarwekleurig, variërend van licht naar donker. Vaak is de vacht ook geappeld. Volgens de rasstandaard moeten de dieren een lichtere kleur hebben rond ogen en muil, op de buik en aan de binnenkant van de dijen. Blonde d’Aquitaine runderen hebben een enorme skeletontwikkeling, wat gepaard gaat met een goede bespiering over het hele lichaam. Het lichaam van de Blonde d’Aquitaine is lang en evenwichtig, elegant met een fijne huid. De kop is zeer expressief, gerekt en de muil breed. De botten zijn fijn met correct beenwerk en een goede gang. Schofthoogte koe: 150 centimeter, schofthoogte stier: 1.60 meter. Blonde d’Aquitaine-koeien staan bekend om hun goede moedereigenschappen. Kalveren worden haast nooit afgestoten en de moederkoe zal haar kalf ten alle tijden beschermen. Alleen mensen die zij kent, worden toegelaten tot het kalf.
Het vlees van de Blonde d’Aquitaine staat bekend als bijzonder mals en sappig. Het vlees is fijn van structuur en is geliefd bij ieder mens die houdt van een goed stuk rundvlees.
Bovendien wordt alleen het vlees met de hoogste kwaliteit goedgekeurd voor de verkoop, daarbij wordt onder andere gekeken naar malsheid en sappigheid, of het vlees fijndradig en smaakvol is.
DIEREN-MANAGEMENT
Onze runderen worden op natuurlijke wijze bevrucht. De koeien en vaarzen leven samen in kleine of grotere groepen tot op het moment dat ze bijna gaan kalven. Dan wordt het dier in een aparte box gezet, waar ze rustig en zonder storen kan kalven.
We houden regelmatig toezicht en helpen met kalven indien nodig. Hierna mag de koe nog enkele weken in de aparte box blijven om rustig een goede connectie te maken met haar kalf, zonder gehinderd te worden in dit proces. De kalveren worden op een leeftijd van minimum 5 maanden gespeend; en dit samen met leeftijdsgenoten om het stressniveau zo laag mogelijk te houden.